캐러멜을 입힌 양파와 염소 우유 치즈를 얹은 피자
원문 2018.2.19.
입력 2018.2.19.
포장 판매 피자는 잊고 BBQ 튀김닭 또는 새우에 많은 야채 등의 고명을 얹어 여러분들 만의 피자를 만듦으로써 하루 섭취량의 5%를 이런 것으로 먹도록 스스로를 돕기 바란다.
[시사뷰타임즈] 피자에 대한 갈망이 여러분들의 최고의 영양만점으로 먹길 바라는 마음을 모두 없애버린다는 뜻은 아니다. 여러분이 들고 있는 피자 한 조각에 돈 들인 값어치가 있도록 더욱 영양분이 많도록 하기 위한 첫 번 째 규칙은 시키지 말고 여러분 고유의 피자를 만들어야 한다는 것이다.
여러분들은 우리가 제시하는 조리법이 얼마나 쉬운지 놀라게 될 것인데, 영양분은 올리고 모든 풍미를 유지하면서도 지방과 염분 섭치는 억제하게 된 다. 피자가 여러분들에게 이토록 이로울 줄 누가 알았겠는가?

BBQ 닭 피자
닭과 치즈를 고명으로 얹어 구이 쟁반속에 있는 사각형 피자
후춧가루와 아기 이틀리(이탈리아) 토마토를 혼합한 것은 이 저칼로리 피자 조각은 하루에 먹는 음식 중 먹어야 하는 5% 채소량 중 3/5를 제공해 준다.
간단히 만들어 지는 통밀 반죽은 믹서 속에서 만들어지며 정해진 시간이 필요없고 여러분이 기름기 적도록 훈제한 닭과 바이타민(비타민)이 함유된 야채 고명을 만드는 동안 반죽으로 자리잡도록 그냥 내버려 두면 된다.

케이전 새우 피자
도마 위에 조각을 내놓은 케이전 새우 피자
이 저지방 대체 피자는 치즈 대신 훈제 육즙 새우를 사용한다. 새우의 저지방 단백질을 곁들인 통밀가루 반죽은 여러분들의 배를 부르게 할 것이며, 한편으로 셀러리, 혼합 후추가루, 토마토 그리고 약간의 겨자과 식물은 적절한 양의 바이타민을 보장한다.
캐러멜 입힌 양파 & 염소 우유로 만든 피자
캐러멜 입힌 양파와 염소 우유로 만든 치즈를 고명으로 얹은 피자
이 풍미로 가득 차있고, 달콤한 양파, 짜릿하면서도 톡 쏘는 염소 우유 치즈, 백리향 및 올리브 등으로 고명을 올린 이 피자에서 약간 량의 아기 시금치는 여러분들에게 적절한 양의 광물질을 제공한다. 위에 뿌려놓은 해바라기 씨는 가외의 영양분과 씹는 맛을 더해 준다.
초 영양 피자
채소와 치즈를 얹은 둥근 피자
이 풍미 가득하고 다채로운 색깔의 피자에는 이틀리 호박과 파슬리 그리고 신선한 통조림 토마토가 고명으로 얹혀진다. 이러한 재료들은 손쉽게 조합되어 다음날 도시락 속에서 매우 차가운 맛을 낸다. 케이퍼와 올리브를 양념으로 쓴다는 것은, 다른 치즈들로 두텁게 바르지를 않고, 저지방을 유지하기 위해 마처렐러(이틀리식 치즈)와 함께 이 두 가지를 여기 저기 놓아둔다는 것을 뜻한다.
후라잉팬 피자
한 조각을 떼어낸 양파, 후추가루 그리고 치즈 등을 고명으로 얹은 피자
이 피자 명칭은 지방이 많을 가능성이 있는 것처럼 들리지만, 다시 보시라. 후라잉팬(후라이판의 옳은 발음)이란 사실상 피자의 기초를 조리하기에 편리한 방식일 뿐이기에, 여러분들은 기름을 둘러 가외의 지방을 추가시킬 필요가 없다. 후추가루, 이틀리 호박 그리고 붉은 양파가 채소의 유익함을 더해 주기 때문에 여러분들은 녹색 야채 샐러드를 곁들인 피자 한쪽을 내놓으면서 가외의 바이타민, 바삭함 그리고 신선함을 제공할 수 잇다.
계란 & 겨자류 피자
후추, 겨자류 그리고 계란으로 고명을 얹은 완성된 피자 두 접시
금방 만들 수 있는 편법같은 이 피자는 씨앗이 가미된 톨티야(달걀과 감자를 함께 기름에 튀긴 스페인 음식)를 사용하는데, 편리하게 고명응 얹어 오븐에서 굽기에 전통적인 기본 조리법에 비해 더 가뿐하다. 풍미로 가득한 딜(허브의 일종. 흔히 야채로 피클을 만들 때 넣음)과 파슬리를 곁들여 썰어서 볶은 붉은 고추와 신선한 토마토를 섞어 놓고 중앙에 단백질 보충을 위해 달걀을 하나 얹어 먹으면 더 오랫동안 배부르게 느끼도록 돕게 된다.
https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/best-healthy-pizzas
The best healthy pizza recipes
By Emily Kerrigan - Recipe writer and author of Modern Family Food
Forget the takeaway and make your own healthy pizza with tasty toppings like BBQ chicken or Cajun prawn plus lots of veg to help you on the way to .5-a-day
Caramelised onion and goats cheese pizzas
A craving for pizza needn’t mean throwing all your best healthy eating intentions to the wind. The number one rule for giving your slice more nutritional bang for its buck is to make your own rather than call for a takeaway.
You’ll be surprised how easy our recipes are, meaning you get to curb the sat fats and salt while upping the goodness and keeping all the flavour. Who knew pizza could be so good for you?
BBQ chicken pizza
Square pizza in a baking tray topped with chicken and cheese
Mixed peppers and baby plum tomatoes provide three of your five-a-day in this low-calorie slice. The fuss-free wholemeal dough is made in a mixer and doesn’t need proving for a specific time – just let it sit while you make the lean, smoky chicken and vitamin-packed veggie toppings.
Cajun prawn pizza
Sliced Cajun prawn pizza on a chopping board
This low-fat alternative ditches cheese in favour of juicy smoked prawns. Wholemeal flour in the dough along with lean protein from the prawns will fill you up, while celery, mixed peppers, tomatoes and handfuls of rocket ensure a good dose of vitamins.
Caramelised onion & goat’s cheese pizza
Round pizza topped with caramelised onion and goat's cheese.
Handfuls of baby spinach give you a good hit of minerals in this flavour-packed, low-fat pizza topped with sweet onions, tangy goat’s cheese, thyme and olives. A sprinkling of sunflower seeds adds extra nutrition and bite.
Superhealthy pizza
Round pizza topped with vegetables and cheese
This flavourful, colourful pizza is topped with courgettes and parsley along with canned and fresh tomatoes. It’s straightforward to assemble and tastes great cold in a lunchbox the next day. Capers and olives are the seasoning meaning you can just dot it with mozzarella to keep it low-fat, rather than slather it with other cheeses.
Frying pan pizza
Pizza topped with onions, peppers and cheese, with slice taken out
The name of this pizza makes it sound potentially high in fats, but look again – the frying pan is actually just a convenient way of cooking the base, so you don't need to grease it and add extra calories. Peppers, courgettes and red onion deliver more veggie benefits and you can serve the wedges with a green salad for extra vitamins, crunch and freshness.
Egg & rocket pizza
Two wraps topped with pepper, rocket and fried eggs
These quick cheat’s pizzas use seeded tortillas, topped and baked in the oven for convenience as well as being a lighter option compared to a traditional base. Mix chopped, roasted red peppers and fresh tomatoes with flavourful dill and parsley, then crack an egg into the middle for a boost of protein that helps to keep you fuller for longer.
[기사/사진: BBC-goodfood]